sobota 19. října 2013

Pavilon umění

Pavilon - prostor k prezentaci.

Myšlenka určité kryté platformy, která by sloužila umělcům jako prezentační, workshopový, nebo společenský prostor vyústila v koncept Pavilonu umění.

Pracuji s bloky 1600x800x200mm, tak jak se dohodlo, což ovšem s sebou nese určité prostorové limity, protože pavilon by měl mít VARIABILNÍ SYSTÉM INTERIÉRU, na kterém zkusím zapracovat.

Funkce pavilonu:

1. EXHIBICE
2. PREZENTACE
3. RELAX, AUDIOVIZUÁL
4. PÁRTY, SPOLEČENSKÉ AKTIVITY

Stavební program

Variabilita interieru
Variabilita možného využití
Jednoduchost obalové konstrukce
Snadná montáž
Eventuelně snadná demontáž


Plánované aktivity v pavilonu:

Výstavy obrazové, skulpturální
Projekce
Přednášky
Workshopy
Koncerty
Festivaly
Módní přehlídky
atd.

Dispozice:

Vnitřní uspořádání by mělo být variabilní dle aktuálních potřeb nebo akcí, které se budou v pavilonu odehrávat. Líbilo by se mi integrovat nějaký modulový systém umožňující rychlou ruční přestavbu interiéru - například systém Plug&Play - kdy se židle, stoly, poličky atd. ukotví přímo v otvorech konstrukce pavilonu

Pavilon by měl obsahovat jednoduché zázemí - sociálky, bar, technickou místnost, sklad, nebo třeba i byt pro spráce.

Hmota (to co mě zatím napadlo):

Tady jsem si trochu hrál s bloky - určitě mě časem napadne lepší prostorové uspořádání, ale jen pro ilustraci přikládám obrázek první varianty. Bloky jsou skládány klasickou vazbou stějně jako zdivo, s tím že jsem vynechal 150mm ve vazbě a tím vytvořil pattern s otvory. Otvory by mohly být vyplněny průhlednými polykarbonátovými prvky s integrovanými LED diodami, projektory, hologramy nebo obrazovkami - mediální fasáda. Rozměry nejsou finální, ani je neuvádím. Některé otvory by mohly být použité (a třeba i v podlaze) pro systém Plug&Play interiéru. Pattern otvorů se může měnit, zkusím vymyslet určitou logiku i co se týče vnitřního osvětlení a toho, kde jsou otvory žádoucí a kde ne.

S bloky by šlo pracovat i tak že pavilon bude mít zahnutý tvar, nebo překlenutou střechu, eventuelně víc pater nebo sektorů.

Zde další možná varianta - skladba bloků bez vynechaného místa, otvory v obalové konstrukci by sloužily pro potřeby variabilního interiéru. Otvory buď rektangulární nebo radiální - jejich umístění je na schématu pouze prozatím náhodné. Jejich přesné umístění by bylo předmětem dalšího vývoje konceptu. Hezký efekt pixelizace - pixelArtu. Proměnlivý grid.


Žádné komentáře:

Okomentovat